Naar een meer transparante communicatie
In 2022 heeft Sigedis samen met alle andere stakeholders actief bijgedragen aan een nieuw kader voor pensioencommunicatie in de tweede pijler. De nieuwe wet voor meer transparantie in de tweede pijler die vanaf 2023 in werking treedt, wil daar verandering in brengen. De wet streeft er naar om via kwaliteitsvolle informatie aan de burger een duidelijker inzicht te geven in het aanvullend pensioen dat hij later mag verwachten en alzo het vertrouwen in de tweede pijler te vergroten.
In dat kader, zal de rol van mypension.be (Nieuw venster) versterkt worden en willen we de gebruikerservaring sterk verbeteren. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het vertrouwen van mensen in het pensioensysteem beperkt is en de grote complexiteit speelt daarbij een belangrijke rol. We zullen dan ook inzetten op begrijpbaarheid, eenvoud en uniformiteit.
Vanaf 2024 zullen we niet meer spreken van pensioenfiche maar van het pensioenoverzicht. Dat overzicht moet een beknopt, helder en begrijpbaar antwoord bieden op de belangrijkste vragen die aangeslotenen bezig houdt: hoeveel is er al gespaard, wat kan ik verwachten als ik met pensioen ga, wat krijgen mijn begunstigden/nabestaanden wanneer ik zou overlijden en waar kan ik meer informatie vinden over mijn pensioenplan?
Een uniform pensioenoverzicht
We gaan ook bijkomende informatie tonen, zoals onder andere een zicht op de bijdragen en kosten, maar vooral de projectie op pensioenleeftijd. Want hoeveel ze kunnen verwachten bij pensionering is wat mensen echt bezig houdt en daar kunnen we vandaag nog geen eenvoudig overzicht van geven.
Sigedis stelt dus jaarlijks voor alle aangeslotenen (actieven én slapers) een uniform pensioenoverzicht op en bezorgt dit kosteloos aan alle aangeslotenen via e-box & mypension.be (Nieuw venster).
Vanaf 2024 zullen we ook mypension.be (Nieuw venster) aligneren met de nieuwe voorschriften voor het pensioenoverzicht. We zullen de kwaliteit van de aangeboden informatie verbeteren.
Unieke aangifte van de uitbetaling
Een groot en belangrijke project waar we in 2021 en 2022 intensief aan werken met de collega’s van de Federale Pensioendienst is de unieke aangifte van de uitbetalingen. Tot 2022 werden tweedepijleruitbetalingen nog aangegeven aan het Pensioenkadaster. Maar een aangifte via db2p, onze databank, en een koppeling aan de opbouwfase zal toelaten om de uitbetalingen beter te controleren en de ZIV-inhouding (ziekte- en invaliditeitsverzekering) en solidariteitsbijdrage op aanvullende pensioenen efficiënter te innen. Na de overschakeling in 2023 zullen we de informatie over de tweedepijlerbetalingen ook toevoegen aan mypension.be (Nieuw venster). Zo kan de gepensioneerde zelf nagaan of ook de aanvullende rechten volledig en tijdig worden uitbetaald.
In 2022 lag onze focus op het invoeren van deze nieuwe aangifte ‘Payment’. We publiceerden aangifte-instructies, organiseerden infosessies en stelden een testomgeving beschikbaar waar alle aangifteplichtigen of hun dienstverleners de nieuwe aangifte konden voorbereiden.
Lancering van een VAPZ-calculator
In 2022 zijn we ook de werkzaamheden opgestart om een VAPZ-calculator toe te voegen aan onze feed. Zo kunnen pensioeninstellingen nagaan wat de maximale jaarlijkse bijdrage is voor hun aangeslotenen bij het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen.
Ontwikkeling “Gender & Pensioen” analyses op PensionStat.be
Ons kennisplatform PensionStat.be (Nieuw venster) bestaat nu dus al bijna twee jaar en is ondertussen regelmatig aangevuld met nieuwe gegevens. Op vraag van de Minister van Pensioenen zullen we daar in 2023 een nieuwe monitoring tool aan toevoegen om de pensioenbescherming van vrouwen in kaart te brengen en te vergelijken met die van mannen. Volgens de regering is de pensioenkloof tussen vrouwen en mannen, net als de loonkloof, één van de grootste vormen van sociaal-economische ongelijkheid en een belangrijk aandachtspunt.